Het Ontstaan van de Salsa:
Een Dans van Migratie, Mix en Magie
Salsa is een explosie van energie, ritme en expressie. De dans staat bekend om zijn vurige heupbewegingen, snelle voetwerk, en de diepe connectie tussen partners en muziek. Maar achter deze passievolle dans gaat een complexe en gelaagde geschiedenis schuil. Salsa is geen “oeroude Latijnse dans”, zoals vaak gedacht wordt, maar een relatief moderne creatie die is ontstaan in een smeltkroes van culturen – met name tussen het Caribisch gebied en de Verenigde Staten.
In deze blog duiken we diep in de geschiedenis van salsa als dansvorm, en ontrafelen we de invloeden, migratiestromen, sociale context en culturele krachten die deze wereldwijde dansrage mogelijk maakten.
Salsa: Geen Eén Land, Maar Vele Invloeden
Hoewel salsa vandaag vaak geassocieerd wordt met landen als Cuba, Puerto Rico, Colombia of zelfs New York, komt de term “salsa” pas écht op in de jaren ’60–’70 in de Verenigde Staten. Salsa is dus niet zozeer een *traditionele volksdans* van één land, maar een hybride – een fusie van verschillende Latijns-Amerikaanse dans- en muziekstijlen.
De wortels van de salsadans liggen met name in de: Cubaans-Caribische dansen, zoals:
* Son Cubano (voorloper van salsa)
* Danzón
* Guaguancó (een vorm van rumba)
* Mambo
* Cha-cha-chá
* Afrikaanse ritmes (door de Afro-Cubaanse en Afro-Caribische bevolking)
* Jazz en swing uit de VS
* Puerto Ricaanse en Dominicaanse invloeden, via migratie naar New York
Cuba als Culturele Bakermat
Hoewel salsa pas echt werd benoemd en gepopulariseerd in de VS, is het onmogelijk om over salsa te praten zonder Cuba te noemen. De Cubaanse son – die ontstond rond de eeuwwisseling (1900) in het oosten van Cuba – is de rechtstreekse voorloper van salsa. Son combineert Spaanse gitaartradities met Afrikaanse ritmes en percussie.
Kom alvast in de sfeer met de onderstaande muziek: